За мен

Аз съм Марияна Грант, треньор по продажбени умения, бизнес консултант, стратег.
Продажбите са моя страст. Работата с хора е моя сила и мисия. Промоцията ми е дар.
Успехите ми са в създаване на проекти от нулата и извеждането им до продажба и изграждане
на общност.
Първите 15 години от трудовата ми кариера бяха в банковата система. Започнах в изчислителния център на Българската национална банка.  Скоро след това   започна мащабна  реформа
в електронизацията на банката и от изчислителните центрове към банковите клонове в окръжните
градове се създаде нова структура „Банксервиз“ (сега Борика). Имах щастието да участвам в този процес на създаване на предприятие от нулата. Отговарях за персонала в едно от поделенията и  организирах събития.  Тогава за първи път бях в организацията на голямо събитие с международно участие. По покана на „Банксервиз“ експерти от Bank of America Ca проведоха едноседмичен семинар за реформата в банковата система. Аз имах голям екип, с който да осигурим провеждането на събитието. В Банксервиз отговарях за персонала, а в града бях секретар на Съюза на икономистите. Преминах през следдипломни квалификации, много съвещания, разговори с хора и тази работа ми се отдаваше. Напуснах „Банксервиз“ като експерт по персонала.
Започнах като консултант във фирма за внедряване на програмни продукти. Някои от големите ми клиенти бяха „Металснаб -Пловдив“, Полиграфия и Консервен комбинат. От този период започна моят интерес към продажби, съставяне на оферта, провеждане на преговори. За двете години в тази сфера научих много за критериите на качествения, професионално подготвен клиент и на този с мислене на дребно.

След това започнах в сферата на директните продажби. Това беше една от малкото тогава мрежови големи международни компании. В годините, когато интернетът беше скъп, беше рядкост, както и мобифоните, започнахме с флаери, обяви, телефонни секретари, разговори, оферта и лична среща. Това беше своеобразна фуния, понятие неизвестно тогава. Този процес на работа, заедно с опита ми в продажбите, персонала и организация на събития ми донесе изключителен успех. Този период на работа в мрежовия бизнес се оказа голяма школа за мен. Имах много, ама наистина много срещи с клиенти, мои и на хора от моя екип. Правила съм съботни обучения и оферта вторник и четвъртък всяка седмица в продължение на години. Пътувах и изграждах бизнес в много големи градове. Провеждах семинари, консултации, домашни партита, студио Здраве, Опън хаус, еднодневни, дву и три дневни събития. Водила съм обучения в зали, в сладкарници, в заведения, барове. Бях постоянен лектор на национални събития в най-големите тогава зали на България.

Преди 5 години аз бях на мястото, на което да започна от нула нещо онлайн.   Исках промяна, исках да използвам някъде български и нещата, в които ме бива. Тогава работех много часове работа по договор и прекарвах някакво малко време в социалните мрежи. Трябваше да намеря начин, как да променя уравнението. Как да използвам онлайн пространството за нещо повече от бюлетин и светски клюки. Знаех какво искам – да имам време и пари, за да се прибирам до България за по-дълго и колкото пъти искам. Живеех в Англия от 2008 и бяха минали 10 години. Тогава, преди 5 години, работех много часове, тежка работа на минимално заплащане. През повечето време работех по на две, дори 3 места. Често се случваше да имам 9, 10, дори 14 дни работа без почивен ден. Знаех, че не мога да продължавам така и да чакам пенсия. Не живеех живота, който исках. Нямаше толкова възможни часове през деня, така че да заработя парите, които ми трябват. Започнах да мисля за свобода и за промяна в уравнението, да го превърна в повече време онлайн и по-малко часове  работа на тези 2-3 места. По същото време започнах да си спомням коя съм аз, какво мога, какво знам, през какво съм минала и колко знания имам.  Истината е, че когато започнеш живот на емигрант от нулата, дълго време правиш компромиси и забравяш кой си. И при мен беше така, дори аз бях много по-зле от нулата.

Започнах да се уча онлайн. Познанията ми по маркетинг, социални мрежи, реквизити,  алгоритми бяха плачевни.
Минах безброй обучения, тонове, купища академии, ментори, квалификации, сертификати…
Аз самата започнах да създавам обучения, курсове, маратони.
Вече не съм на мястото, на което  бях преди 5 години. Не се чудя какво да правя, кой ще е моят път
и докъде искам да стигна. Това на мен ми е ясно. Както и това, че половин тон от тези един тон обучения, които купих,  никога няма да ми потрябват. Не защото обученията са лоши, но те са направени за други хора, за друг човек. Аз не съм този човек. Но така е трябвало да стане и така стана. Не знаех как да започна, нито как да продължа и купувах.

 Знам, че и ти  вероятно не знаеш и може също да не си доволен/на. Но не знам дали аз съм твоя човек. А това е  много важно за мен. В онлайн ти трябва да си с твоите хора, да търсиш твоите хора, да проверяваш дали са твоите хора и тогава да купуваш. Сега това го преценям сравнително бързо. Преди години бях невежа, не знаех къде и какво да гледам и купувах. Вече осъзнах колко е важно да работя  с хора, с които говорим на един език, които са моите хора. От една година насам  си давам време за това да избирам хората, с които ще работя.  Правя дълги кампании с много  събития, за да мога да  наблюдавам и  изчаквам. 

За мен е важно  да знам дали аз съм твоя човек, преди трайно да влезеш в моя свят. Моята работа е предимно в общност. Подборът на хора  играе голяма роля. В „Училище по продажби, събития и промоции“ – моята  онлайн общност,   също  те чакат тонове обучения, но половин тон от тях няма да са ти станали излишни още при покупката. Работата ми е изцяло базирана на силата и уникалността на личността и индивидуалността, разрастване на бизнеса с органичен трафик, по естествен начин и привличане на подходящи хора чрез създаване на съдържание и правилно  разказване на истории.

Може да сте присъствали на много обучения по маркетинг,  продажби и да не сте имали резултат. Срещали сте термини, които не разбирате, сглобявали сте процес, за който не сте били готови. Учили сте части от продажбения процес на парче или от различни лектори. 
Затова основах „Училище по продажби, събития и промоции“,  което е онлайн общност. В затворено, защитено бизнес пространство са събрани като в библиотека курсове, мастъркласове, литература за всички елементи, с цел изграждане на продажбена стратегия.

Аз уча хората на тази част от тяхната бизнес стратегия, която е свързана със съдържанието – какво как и кога се казва. Като се започне с  това кой съм аз, премине се през маркетинг материали, безплатни, платени, продажбено събитие до  самия край. Там, където казваме на слушателя „Аз знам, че те е страх…“ как завършваме  продажбата, приемаме  на човек в нашия свят и проследяване на резултата. Преподавам тази част, която е разказа, текста и оставям технологията и фуниите на специалистите по маркетинг.