Тролът знак от съдбата

„Страх ме е, че ще ме видят много хора“. Това казват хората, които изпитват страх и не работят с профила си. Това не е съвсем така. Стопира ги страха  от хейтърите, от троловете. Страхуват се не толкова какво ще си помислят хората за тях, а какво могат да прочетат техните близки за тях в коментарите. Ако вие сте от тях, ако ви е страх от хейтъри и тролове, ако по този начин ви влияе чуждото негативно мнение, този текст е за вас. Тролът не заслужава вашето внимание, не заслужава нашето внимание. Днес обаче, с учебна цел ще направим дисекция на случката с трол, за малко ще се занимаем с него.

Аз съм Марияна Грант и съм основател на „Училище по продажби, събития и промоции“, което е онлайн общност, място за помощ, самообучение, подкрепа и споделяне. Аз наблюдавам как изключително талантливи, образовани и интелигентни хора лимитират своя успех заради несъществуващи проблеми и притеснения.

Не се занимавам с никой хейтър поотделно и поименно, но с учебна цел, заради моите колеги, сегашни и бъдещи членове на нашата общност, ще разгледаме явлението Трол . Без значение дали е нарочно поставен, назначен от други или сам се е провъзгласил за съдник, все е трол.

Тролът е знак от съдбата.

Знак, че нещо се е случило, нещо се е променило. Ако нямаме знаци по пътя, ние можем да пропуснем фактите. Знаците ни подготвят за това, което се случва и това, което предстои да се случи. 

……..

Да направим летоброенето така:

– ние преди трол, ние преди хейтърите.

Това е времето, в което животът ни онлайн все още минава безметежно. Има хора от нашите последователи, които не ни отразяват, има хора, които ни четат. Има хора, които ни харесват и някои, които не ни харесват. Има такива, които изобщо не ни харесват, но ни търпят и не се намесват, защото са възпитани, защото са от нашата територия. Всичко е ясно, няма изненади, няма драма. Тези, които коментират нашите изяви са или възторжени, или внимателни. Дори някой да не е много съгласен с нас ще си премълчи или ще ни го каже възпитано. Ще си мери думите, ще ни позвъни, ще ни пише на лично съобщение и т.н. Хората от нашия кръг, близки и далечни реагират по сходен  начин. Защото сме от един кръг и защото знаят за нас и хубаво и лошо. Знаят за нас от дълго време, значително по-дълго отколкото е прочитането на един отделен текст, коментар или реклама. Знанието им се базира върху много случки, а не върху изолиран факт. Знаят за нас, кои хора ние следваме и кой следва нас. В тази ситуацията ние сме в познати води. Вие сте в познати води. Читателите ви са в познати води. Всичкото съдържание,  дори да не е перфектно,  се приема нормално.

Един ден се появява негово величество тролът.

Явява се някой с друг език, култура, поведение и реакции. Да негово величество, защото това е повратната ви точка. Вие сте се показали на света. До този момент сте играли само в местния театър. Вече сте навън, вече сте на светло. Вече сте видими за хората, извън тези дето си ви знаят. Този трол, този коментар е този знак.  Този имейл от вселенската канцелария идва да ви  покаже, че вече сте навън, вече сте на светло, вече сте на открито – на бури, урагани, изненади и на вълшебства. Не само сте навън, но сте интересни. Някой  човек си отделя от времето, за  да се заиграва с вас.

Сега говоря така, но само допреди две години всяка гнусна забележка ме разплакваше, вадеше от строя, дори влияеше на решенията ми.

Днес тролът за мен е облекчение, щастие. Критерият ми за нормалност се измени. Не защото съм на светло, видиш ли ставам  известна. Това ми мнение не е резултат нито на его, нито на суета.

Облекчение, щастие и благодарност  е начинът, по който мозъкът ми реагира, тялото ми реагира.

Липсват   скованост, паника и стрес.  И на тяхно място са дошли  смирение, приемане и благодарност. Този е знакът от съдбата, който чаках. Само бях слушала какво е тролът, какво значи, кога идва, как да реагираме и т.н. Фактът е налице.  В  полезрението ни, в нашата територия влиза някой, който не говори като хората от нашия кръг, някой от друг свят, друга планета. Някой, който си има свой кръг, начини на общуване, критерии за правилно и грешно. Ние го виждаме, разпознаваме и  благодарим. Какво чудесно преживяване.

****

Когато тролът пише срещу вас, използва грубости, обижда ви, той всъщност не говори на вас. Той не ви познава. Той чете, вижда отделен факт, статия, коментар. Той не знае нито вас, нито живота ви. Тролът реагира на конкретния факт за прочетеното, колкото може да го е разбрал от този единичен акт. Това е мнението му за  този факт, той говори за него.

Тролът не говори на вас. Той говори на своята публика. Той също маркира територия. Така както ние маркираме нашата, с тази разлика че ние използваме други изразни средства. Тролът се изправя и като глашатай в чуждо село   застава на мегдана и казва: ето ме, това съм аз, аз мисля така, кой е с мен. Неговото его търси неговата публика, търси одобрение, търси съмишленици, търси внимание.  Ние не му даваме това внимание. Защото това представление не е за нас. Ние не сме публика в този театър. Тогава, когато го разпознаем и осъзнаем можем само да се зарадваме и да благодарим.

Затова той Тролът е знак от съдбата – външен като ни  показва,  че вече сме видими, ставаме популярни. Вътрешен, това как се чувстваме показва  дали и до колко ние сме порастнали когато не само не участваме в чуждо представление, а  даже  сме му благодарни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *