Аз вярвам!

 Идеал, мисия, ценност. Твоето голямо Защо.

Какво означава да имаш своето голямо Защо, своята ценност и една от основните ти ценности да е Вярата?

Това е магнитът, който ще ти доведе хиляди хора да последват идеята ти.

Не са парите. Не са икономии, полезност, красота, здраве, безопастност или отстъпки.

Аз вярвам“, в този израз се крие най-мощната сила, най-голямата магия, това което е важно, това което е водещото. „Винаги според вярата“.

Какво предлагаш на хората и как го предлагаш дали е първо? Или първото е едно твое голямо Защо и това в какво вярваш?

❤ 1963 година, лятото, Вашингтон. Великата реч на Мартин Лутър Кинг.

Август, под изгарящото слънце, на площада, във време когато не е имало социални медии, реклами, 250 хиляди човека са там. Той не е бил нито единственият, нито най-красивият, нито най-големият оратор. Нито е бил само той, който се е борил за човешките права и ненасилие.

Той е Вярвал. Една чертвърт от хората от публиката на площада са били бели, но са го последвали и са чакали да го слушат.

❤ 1980 година, млад мъж, много млад, Марк Хюз,

без образование, без пари, сирак. Основава компания и вдъхновява най-мощния производител на хранителни добавки за онова време Ричард Маркони, най-великият мотиватор на своето време  Джим Рон и милиони хора по света да го следват. Той не казва, ние ще сме първи, нашите продукти ще са достъпни, безопасни, безвредни с гарантиран резултат. Вие всички ще станете богати. Всичко това е вярно, продуктите са такива, маркетингът е такъв.

Но той казва: „Аз вярвам, че ние ще променим хранитетелните навици на човечеството, човек по човек, от врата на врата. Един ден нашата Формула 1 ще бъде във всеки дом, на рафта, в шкафа, до чая и кафето“. Повече от 20 години от неговата смърт,   милиони хора  в повече от 100 държави вярват в това.  

❤ Началото на 20 ти век. Братята Райт.

Това е време, в което много хора са мечтали за летящата машина и контролиран полет.

В същото време Самюел Лангли инвестира 50 000 долара, наема елитни специалисти от Харвард, най-добрите учени на онова време. Вестник Ню Йорк Таймс отразява всеки напредък, следват Лангли на всяка крачка. Лангли е искал да стане известен, да бъде пръв и много богат. Днес никой не знае за него, защото той е бил изпреварен, защото се е отказал,  когато не е станал пръв и не е спечелил пари от това.

В същото време братята Райт, нямат пари, нямат медии зад гърба си. Имат един единствен човек в екипа, който е завършил колеж. Но имат Вяра. Не го правят за пари или за да са първи. Вярват, че това е което ще подобри живота на хората.

И екипът им се труди безотказно, защото силно вярва, че ще подобрят живота на хората. Хората им се трудят защото имат вяра, че ще полетят, докато хората на Лангли работят за чека. Когато братята Райт успяват, това се случва през декември 1903 г. светът разбира великата новина чак след няколко дни.

❤  Apple

Защо хората се редят на опашки, чакат с часове от тъмно. Защо искат да са от първите? Защо плащат безумни пари, немислими за техния стандарт? С какво се асоциират? Щяха ли да го правят ако посланието на Апъл беше като на всички останали? Например „Ние произвеждаме чудесни компютри, с красив дизайн, лесни за ползване.“

Голяма работа, нали? Много компании го правят.

Това, което те, Апъл, всъщност казват е:

Всичко, което правим, ние Вярваме в разрушаване на статуквото, ние Вярваме в това, че мислим различно.“

Това е тяхното голямо Защо, тяхната ценност. И след това идват как и какво правят. „Начинът, по който оспорваме статуквото е като правим нашите компютри с красив дизайн, чудесни и лесни за ползване.“ Те правят всичко това, което прави чудесния компютър, но хората купуват защото искат да са първи, защото се асоциират като борещи със статуквото.

🍀 🍀 Хората не купуват това, което правиш, нито това как го правиш, те купуват твоето Защо. Твоята вяра.

💜 1997 година, направих изумителна, огромна организация в света на директните продажби. Стотици хора се присъединиха в моя екип. Не бях от първите в бизнеса, нито най-опитната , или най-красивата, най-младата или най-образованата. Не бях ходила на ваканции от компанията, нито на посещение на офисите и заводите в щатите. Дори не бях отслабнала достатъчно за това, което предлагах.

Аз не казвах на хората, че ще ги направя богати или здрави и че това е най-чудесната компания, най-хубавите продукти, невероятен маркетинг, с най-великият основател. Разбира се, всичко това си го мислех, казвах го понякога.

Но това, което казвах на всяка оферта, освен фактите: …  „ Вярвам, че ако променя живота и здравето само на един човек, само на едно семейство, аз ще съм направила повече, отколкото повечето хора на тази земя…Забравете за момент за тези чекове и бонуси. Представете си, че променяте живота и здравето само на 1 човек.“

Това бяха моите думи. Така завършвах всяка оферта. Така направих моите първи 120 супервайзери. И все още вярвам във всичко това. Дори когато си загубих лиценза, се борих почти 10 години, за да го възстановя. Дори когато си загубих лиценза, продължих да го вярвам и не се спрях и не се отказах, докато не си възстанових всички права, защото вярвам. А всички, които направиха така, че да бъда спряна, да бъда отстранена, загубиха работата, бизнеса, длъжностите си или не са между живите. Аз продължавам да вярвам в продуктите, в компанията и да ползвам само тях. Причината, това вече да не е моят бизнес, е че аз Вярвам, че имам знанията, вярата, силата и способностите и мога да променям живота на хората, с експертиза и познания много по-широки от нужните за един консултант или млм лидер. И сега помагам на хора и бизнеси, правя го всеки ден, но вече го правя с мои проекти по много и различни, но мои си начини.

Но първото за мен е Аз Вярвам. Това е моето Защо. Аз вярвам, че съм много добра в това, на което уча хората и може би съм единствената, която го прави по този начин на български.

Аз вярвам, че мога да науча почти всеки човек или бизнес на продажби, как да поддържа предвидими, постоянно растящи доходи, използвайки собствено темпо, участвайки в общност за подкрепа, подпомаган от промоция.

Това е как го правя и какво правя, както при Апъл, братята Райт, Марк Хюз и т.н.

Това е смисъл да имаш идеал, да имаш ценност, да имаш чувство за мисия.

Да имаш твоето голямо Защо…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *